П`ятниця, 19.04.2024, 12:02,Ви увійшли як Гость (негайно зареєструйся!) | Група "Гости"| RSS
На головну | Ви на сторінці | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

ШВИДКЕ МЕНЮ:
зміни в темі Бровасептол в таблетках 


» Пошук

» Меню сайту

» Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 499

» Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

зараз на сайті


сьогодні були
Проверка тиц

» Форма входу

» Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Головна » 2011 » Лютий » 3 » Корисне м'ясо кролика
09:30
Корисне м'ясо кролика
Розведення кроликів дає можливість одержувати з них коштовну й різноманітну продукцію, але насамперед- це дієтичне м'ясо. По засвоюваності кролятина займає одне з перших місць, тому що організм людини засвоює її на 90%, а яловичину- тільки на 62%. Кроляче м'ясо має чудові кулінарні властивості, з нього готують значно більше страв, ніж з м'яса птахів.

Крім того, кролятина добре сполучається з іншими видами м'яса й різноманітними продуктами, добре зберігає свої смакові й живильні якості у свіжому, засоленому, копченому й консервованому вигляді.

На споживчий ринок кролики надходять тушками без субпродуктів (нутрощів), за винятком печінки, нирок, голови, обробленої по першому шийному хребцю, лапок - по зап'ястному й скакальному суглобу.

З погляду споживача особливе значення мають смак, колір, запах і ніжність м'яса. По кольору м'ясо кроликів біле з невеликим рожевим відтінком, майже без присмаку, м'яке й щільне по консистенції, не жирне, з тонковолокнистими м'язами, тонкими кістками, не значним вмістом холестерину й пуринових заснувань, що має високу здатність зв'язувати воду. У добре вгодованих кроликів є невеликі міжм’язові жирові прошарки, що обумовлюють ніжну консистенцію й м'яса. Сполучна тканина розвинута слабко. Підшкірні жирові відкладення у вигляді смуг найчастіше зустрічаються в області холки й паху. Сприятливе співвідношення м'яса й костей у тушці. Питома вага костей - 15-17%, у той час як у великої рогатої худоби - їх 20-25%.

М'язова тканина - основна частина м'яса, що має найбільшу живильну цінність. Тому, чим більше м'язової тканини в тушці, тем вище її живильна цінність. У середньому в кролячій тушці міститься 84-85% м'язової тканини, що значно більше, ніж у коней (60-65%), великої рогатої худоби (57-62%), овець (50-60%), свиней (40-52%) і курчат-бройлерів (51-53%).

М'ясо молодих кроликів містить менше сполучної тканини й має більш тонкі волокна, тому воно м'якше й ніжніше. Підвищений вміст сполучної тканини, що складається з неповноцінних білків колагену, еластину й інших, знижує харчову цінність м'яса, кулінарні властивості й засвоюваність.

По хімічному складу м'ясо кролика вигідно відрізняється від м'яса інших сільськогосподарських тварин значною кількістю білка, помірним - жиру, а незначний вміст холестерину, пуринових заснувань робить його коштовним у дієтичному і лікувально-профілактичному харчуванні. У м'ясі кроликів міститься повноцінний білок, жир, мінеральні речовини й вітаміни. Поряд з курятиною й телятиною, воно відноситься до так званого білого м'яса й відрізняється високим змістом повноцінного білка, важко засвоюваних колагенів і еластину в ньому порівняно мало. У середньому в кролятині міститься 21,5% білка. У баранині його-16,4%, м'ясній свинині-16,5%, телятині, конині й курячому м'ясі -20; яловичині-20,5%. М'ясо молодих кроликів містить багато вологи-74-77%, помірна кількість білків-15-19%, не багато жиру - 5-6% і мінеральних речовин - 1-1,1%. У м'ясі 3-5 місячних кроликів вміст білків і жиру підвищене - до 8% (це не стосується французької породи HYPLUS, яку використовує ТОВ «Синтез-Україна», адже дозріває вона набагато швидше і якісніше, вік забою – 76-78 днів при живій вазі 2,5-2,6 кг.), калорійність його 150-190 ккал. М'ясо дорослих кроликів має багато жиру - до20%, калорійність його найвища - до 300 ккал.

У білку м'яса кроликів виявлено 19 амінокислот, включаючи всі незамінні. Коштовним є те, що теплова обробка не змінює якісного складу амінокислот м'яса, а впливає тільки на їхню кількість. Найбільше в кролятині втримується міститься незамінної амінокислоти Лізина - 10,43%, метіоніну й триптофану - відповідно 2,37 і 1,55%. Вік тварини на вміст амінокислот впливає незначно.

Мінеральні речовини в м'язовій тканині становлять 1-1,5%. По мінеральному й вітамінному складу кролятина перевершує всі інші види м'яса. У ній багато заліза (майже у два рази більше, ніж у свинині), фосфору (220мг в 100г), магнію (25мг в 100г) і кобальту, у достатній кількості міститься міді, калію, марганцю, фтору, цинку. Солей натрію втримується міститься відносно мало.

По змісту вмісту вітамінів м'ясо кроликів перевершує м'ясо свиней і інших тварин. Воно багато вітаміном РР - Нікотиноамідом, С - Аскорбіновою кислотою, В6 піродоксином, В12 кобаламіном і, внаслідок цього кролятина незамінна в дієтичному харчуванні. У порівнянні з жиром інших видів тварин, кролячий - біологічно більш коштовний, тому що багатий поліненасиченими жирними кислотами, зокрема - дефіцитної арахідонової. Він добре засвоюється організмом і по якості краще баранячого, яловичого й свинячого. Кролячий жир цілющий, його використовують як лікувальний засіб. При бронхіті його приймають внутрішньо, при сильному кашлеві розтирають їм груди, при жорсткості шкіри рук утирають у шкіру. Жир використовують як у чистому вигляді, так і в суміші з медом. Суміш готують у співвідношенні: 2:1, тобто на дві - три частини жиру одну частину меду. Така суміш має велику цілющу силою, діє швидко й радикально, повністю засвоюється організмом. Із кролятини можна приготувати набагато більший асортимент блюд, ніж з курей-бройлерів і індичок.

Враховуючи високу біологічну цінність, м'ясо кроликів рекомендують включати в меню людям усіх віків, а також широко використовувати в лікувальному харчуванні. На думку дієтологів, регулярне вживання кролячого м'яса сприяє нормалізації жирового обміну, підтримці в організмі оптимального балансу живильних речовин. У зв'язку із цим, кролятину призначають хворим з нестачею травних соків, при таких захворюваннях, як гастрит, виразкова хвороба шлунка й дванадцятипалої кишки, коліти й ентероколіти, захворювання печінки й жовчних шляхів, гіпертонічна хвороба, атеросклероз, захворювання серця, нирок, цукровий діабет і інші. При захворюваннях нирок дуже гарний лікувальний ефект дає вживання в їжу печінки кроликів. Особливо корисно кроляче м'ясо для дітей, людей похилого віку й осіб, що страждають зайвою вагою, тому що воно має невисоку калорійність. В 100г кролятини міститься тільки 168 ккал, калорійність баранини 319 ккал, яловичини-274-335 і свинини – 389 ккал.

Переглядів: 1898 | Додав: Biolog | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
» СЕРВІСИ

» категорія
1 [1]
1

» Архів записів

» Друзі сайту


Установіть цей баннер на свій сайт. Дякую.




Медийная реклама


Медийная реклама

» Block title
1 [1]
1

» Block title
Map

» блок 1


Андрій Грудницький© Хостинг від uCoz