» Статистика |
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0
зараз на сайті
сьогодні були
|
|
Головна » 2011 » Березень » 11 » Як відрізнити кролятину від котятини
08:42 Як відрізнити кролятину від котятини |
У м'ясному павільйоні Центрального ринку Чернігова продають кролів. Їхнє
м'ясо — дієтичне. Та скільки жартів про те, що він «ще вчора нявкав».
Як і справді не отримати на ринку кота замість кроля? Чим вони
відрізняються? Запитали спеціаліста — викладача ветеринарних дисциплін Козелецького технікуму ветеринарної медицини БНАУ Людмилу Боголій.
— У практичній роботі лікарю ветеринарної медицини найчастіше доводиться
відрізняти м'ясо кролів від м'яса котів. У літературі сказано, що саме
котів здебільшого підсовують замість кролів. Собаку за кроля видати
важко. Їх підсовують замість баранини і козлятини.
— Як не купити кота?
— Тушки кролів надходять на ринки без шкури і у випатраному вигляді. На
одній із задніх лапок, нижче скакального суглоба, повинна бути залишена
не знятою шкурка довжиною не менше трьох сантиметрів. При купівлі тушки
кроля на лапку з незнятою шкурою та на наявність клейма слід звернути
особливу увагу. Разом з тушкою доставляють внутрішні органи: легені,
нирки, серце, печінку, селезінку.
— Як візуально відрізнити тушки кроля і кота?
— У кролика хвостик на тушці дуже короткий, тонкий, нагадує горбок. А на
тушці кота обов'язково буде видно слід від обрубаного хвоста.
— Чи однаковий колір кролятини та котятини?
— М'ясо кролика більш світле, у котів червонувате.
— У лапках є відмінності?
— Передні папки кролів коротші ніж задні, а у котів вони більш-менш однакові за розміром.
— Як запахне котятина, якщо її зварити?
— При варці тушка кота має неприємний, різкий запах. Відмінною є
температура топлення жиру. У кроля — 22-25°С. Котячий жир розтоплюється
при температурі — 39°С.
— Пробачте, ви що, їх варили?
— Котів не варила. На щастя. Зате варила м'ясо дохлого собаки. На
практичних заняттях ми досліджуємо м'ясо різних тварин. У минулому році
разом з м'ясом свиней та оленів досліджували собачатину. Зварили,
відрізали шмат — смердить. Варені коти теж мають неприємний різкий
запах. Про це написано в літературі.
При визначенні належності м'яса звертають увагу на будову кісток. У кроля та кота вона відрізняється.
Аліна Сіренко, тижневик «Вісник Ч» №3 (1289)
|
Переглядів: 1715 |
Додав: gam-ua
| Рейтинг: 0.0/0 |
|
» Архів записів |
|
» Block title |
|
|